Een aparte titel voor een schrijver/schrijfcoach, en toch meen ik het serieus.

De reden dat je als schrijver niks op papier krijgt, is omdat je een onderwerp in je hoofd hebt en daar dan per se over moet schrijven. Maar het schrijven dwingt zich niet. Schrijven is een creatieve bezigheid. Schrijven is kilometers maken en heel veel ‘onzin’ opschrijven dan dat je elk woord, elke zin, elke alinea afgewogen neerpent. 

Dan zit er geen cadans, geen melodie in je schrijven. Zijn je zinnen te gemaakt. Dat merkt je lezer.
Door juist zonder doel te schrijven, alles wat er maar in je opkomt op papier te zetten, open je jouw schrijfbron waar alle prachtige volzinnen, verhaallijnen en onderwerpen verborgen liggen.

Staar je regelmatig naar een wit vel of leeg Word-document, ga dan flow-schrijven.

Schrijf op wat er door je hoofd schiet. Je boodschappenlijstje, ‘aap noot mies’, je ergernis van de avond ervoor. Het maakt niet uit. Schrijf!

En als je écht helemaal blanco bent en er zelfs niks in je opkomt, kijk dan om je heen. Wat zie je? Een bureaulamp? Begin erover te schrijven. Omschrijf wat je ziet. Wat is de kleur? Staat of hangt ie? Is die afgestoft? Je zult merken dat na een tijdje doelloos schrijven, je schrijfbron het van je overneemt. Je hebt de bron aangeboord; woorden, zinnen, onderwerpen stromen door je heen op het (digitale) papier.

Je verhaal is er al. Geef het de kans om contact met jou te maken.
Schrijf elke dag vanuit je flow. Dan weet jouw schrijfbron dat je serieus bent en opent die zich voor je mooiste schrijfsels.