Mijn nieuwe boek ‘Ibu, woorden uit een moederhart’

De afgelopen dertig jaar van mijn drielingmoederschap kreeg ik steevast de vraag: ‘Hoe is dat een drieling krijgen en opvoeden?’ Ik deelde dan slechts de leuke verhalen. Dat is binnen de gesloten Molukse cultuur waaruit ik kom de gewoonte: de vuile was hang je niet buiten.

In Ibu*, woorden uit een moederhart vertel ik voor het eerst ook de minder leuke en moeilijke verhalen van mijn moederschap: zoals mijn depressiviteit tijdens de jeugd van de kinderen.

‘Ibu is het openhartige verhaal van een drielingmoeder die wanhopige pogingen doet om in de voetstappen van haar moeder en grootmoeder te treden – veerkrachtige vrouwen uit een sterke Molukse vrouwenlijn – en daar niet in lijkt te slagen. Maar het is ook een hoopvol verslag over een moeder en haar drieling die zichzelf na vele tegenslagen hervinden.’

Het is een relaas over schuldgevoel en falen, maar vooral is het een boek over hoop en liefde en een ode aan mijn moeder en grootmoeder.

Ibu is mijn tweede boek. Eerder schreef ik het succesvolle (voorlopig uitverkochte)  boek Nona

Ibu kost € 20,00 exclusief € 5,00 verzend- en handlingkosten per boek.

 

Coby Nuruwé-Tuhuteru

 

* moeder

 

Dit zeggen anderen over mijn boek Ibu

‘Ibu’ een openhartig en kwetsbaar verhaal van een moeder die een drieling heeft gebaard. Net als het boek ‘Nona’, lees je het autobiografische boek ‘Ibu’ in een ruk uit. Coby schrijft zeer aangenaam, zij vertelt open over haar belevenissen. De fysieke geboorte van de drieling gaat samen met de symbolische geboorte: het ontstaan van nieuwe manieren in het zoeken naar balans tussen ratio, gevoelens en het handelen. En de verandering in een moeder, onverwacht van een drieling, waar je op dat moment nog niet klaar voor bent. Wat maakt een moeder een goede moeder van een drieling in het bijzonder? Het boek beschrijft de worsteling van Coby om net als haar moeder en grootmoeder te willen zijn. Tegelijkertijd blijft Coby een (klein)kind van haar moeder en grootmoeder. Het constant op zoek gaan en evenbeeld willen zijn van haar moeder en grootmoeder weerhoudt er haar niet van haar eigen keuzes te maken. Het moeder willen zijn voor je drieling is een groeiproces. Je angsten als moeder onder ogen durven te zien.  De reis naar het moedereiland met het gezin, de ontroerende gevoelens die het oproept bij de drieling, het groeien naar het volwassen zijn, de (individuele) keuzes die zich aandienen, maakt dat ‘Ibu’ een bijzonder en mooi boek is geworden. – David Berhitu

 

Vandaag uw boek ontvangen. Ik ben meteen uw boek gaan lezen (met een lach en een traan) en heb het inmiddels uit. Bedankt dat u zo open bent geweest. Ik mag denk ik inderdaad wat milder voor mezelf zijn. Mijn dochters hebben uw boek Nona gelezen, vonden ze soms wat spannend maar ze vonden het erg leuk dat er ze af en toe wat Molukse woordjes (met vertaling 🙂 )laze n. We hopen op meer boeken van u. – Jomy

 

Je schrijft zo makkelijk .Zo mooi om te lezen. Ik voel je twijfels je verdriet en je geluk in Ibu. Ik denk dat er best herkenbare stukken in Ibu zijn voor andere moeders. Ik heb geen kinderen. Ik ben wel tante maar in onze Molukse cultuur voelt het ook als moeder zijn . Ik wil graag nog 2 boeken bestellen voor mijn nichten die moeder zijn en helaas al jong hun moeder moesten missen. Ik denk dat jou boek een steun kan zijn in hun moederschap 😀🙏🏾. En nog hele mooie fijne feestdagen en voorspoedig 2020 en op naar het volgende boek – Lea

 

Hierbij mijn complimenten voor ‘t boek Ibu. Ik vond t erg interessant en leuk om te lezen. Ik vond ‘t ook mooi dat u zo open was om een kijkje te nemen in uw leven. –  Tina 

 

(N.B. de meeste achternamen zijn vanwege de privacy niet genoemd)