Ik krijg vaak te horen van mensen dat ze het zo goed vinden wat ik doe. Voor mezelf beginnen en een boek schrijven en uitgeven. Een en al bewondering en complimenten.

Ik zie dat ze ook een brandend verlangen hebben, dat ze zoiets ook graag zouden willen. En dan vragen ze hoe ik dat gedaan heb. Ik zeg dan altijd dat ze bij mij een coachingstraject moeten volgen want daar leg ik het allemaal uit. Maar ik kan alvast een tipje van de sluier meegeven.

Je kunt niet veranderen van waaruit je bent. Want als je het had kunnen doen van waaruit je bent, dan had je het allang gedaan.

Je moet in een ander bewustzijn stappen. In een andere manier van denken en doen. Dat betekent dus dat je uit je vertrouwde comfortzone moet gaan. Je stapt uit dat wat zeker en bekend is voor jou en je gaat naar een onbekend stuk wat kwetsbaar en onzeker voelt, want daar liggen de wonderen.

En dat is nu precies wat de meeste mensen niet durven. Men wil eerst het bewijs dat het goed komt en dan durven ze pas de stap te nemen, terwijl het juist andersom is: eerst geloven en doen en dan pas komt de bevestiging; dat wat je zo graag wilde. Maar wat ook waar is, is dat als je dus nog niet de stappen wilt of durft te nemen, dan gaat er niks veranderen. Dan blijf je waar je bent. Als je altijd doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg.

Zo vond ik het doodeng om mijn boek te schrijven. Ik wilde eerst zeker weten of ik wel goed kon schrijven en vervolgens of het verhaal dat ik had opgeschreven ook door mensen gewaardeerd werd. Ik wilde vóóraf de bevestiging dat het boek een succes zou zijn.

Dus eigenlijk wilde ik de goede recensies al vóórdat het boek geschreven en gelezen was. En dat is natuurlijk klinkklare onzin. Je krijgt je recensie pas nadat je boek is geschreven én gelezen. Niet eerder. En tot die tijd moet je vertrouwen op je talent, op je creativiteit, op jezelf.

En zo is het ook met jouw droomdoel. Je weet van tevoren niet of het lukt en of mensen het mooi of leuk vinden. Er zijn geen garanties op voor hand. Je moet erop vertrouwen en het gaan doen. En dan zal je zien dat het lukt. Maar eerst moet jij die stap maken. Moet je een groot vertrouwen hebben in jezelf, aan je mindset werken en in actie komen.

Bij mijn boek is het gelukt. Ik heb er inmiddels honderden verkocht en de recensies zijn tot nu toe alleen maar lovend. Dus daar waar ik duizend doden stierf omdat ik het eng vond, is het een van de mooiste ervaringen van mijn leven geworden, and still counting.

Hoe zit het met jou? Welke dingen die jij echt heel graag wilt doen, stel je al een lange tijd uit? Word het geen tijd om ze nu eens te gaan doen?

.