Een mede-cursist van een online programma dat ik volg, wil een boek schrijven. Ze stelde laatst op Facebook de vraag of het een goed idee was om de inhoud van haar nog te schrijven boek te delen met anderen. Via haar website of in een Facebook-groep wilde ze de geschreven pagina’s publiceren. Ze vroeg zich af of ze daarmee al lezers aan zich kon binden.

Als schrijver en schrijfcoach heb ik daar een uitgesproken mening over, die niet iedereen onderstreept. Collega’s van mij vinden het een goed idee om proeflezers te benoemen of je verhaal hoofdstuk voor hoofdstuk in een forum of met je kennissenkring te delen.
Ik vind dat je dat beter nog niet kan doen. Ik heb het hier over de inhoud van je boek, niet de marketing. Daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Vertellen dat je een boek schrijft is een goede stok achter de deur en zorgt voor klantenbinding. Deel je idee, deel een frase , deel een hoofdstuktitel. Maar deel geen stukken uit je verhaal.

Waarom niet?

1) Ten eerste denk ik dat áls je jouw content wilt delen. je dat alleen met experts moet doen. Mensen die verstand van zaken hebben: vakmensen of ervaringsdeskundigen.
Ik denk niet dat Van Gogh bij elke veeg op het doek aan omstanders vroeg of ze het mooi vonden en of hij op de goede weg zat met zijn Zonnebloemen. Wat denk jij?

Steun of feedback zou ik niet aan een willekeurige groep mensen vragen, maar aan een schrijver, schrijfcoach, redacteur of uitgever. Zij geven je eerlijke feedback vanuit hun expertise. Net zoals je liever de oplossing van de kapster hoort als je haar ‘dood ’is, van de automonteur als je motor hapert of van de loodgieter als je riolering verstopt is.

Het schrijven van je boek is een creatief proces dat naar zijn aard een eenzaam proces is. Het is jij en je verhaal. Je pen of toetsenbord vangt je verhaal op als een visnet de vissen in de zee. De zee is jouw creatieve bron. Jij bent de visser. Daar mag je zeker hulp bij vragen. Want als je hulp vraagt bij het schrijven van je boek ga je sneller, gestructureerder en schrijf je een mooier verhaal. Maar vraag je hulp niet aan Jan en alleman.

2) Ten tweede vind ik dat je het verhaal moet vertellen dat jíj wilt vertellen. Jouw authentieke verhaal. Uit ervaring weet ik dat – in eerste instantie – je boek voor jezelf schrijven het beste verhaal naar boven brengt. Het komt uit jouw hart en hoofd. Jouw eigenheid zit daarin. En precies die eigenheid is waar de lezer op aanslaat, daar zit de magie.

Ik weet nog dat ik na de derde revisie van mijn boek enthousiast uitriep naar mijn man: “dit is het boek dat ik wil schrijven, dit verhaal vind ik mooi, hier kan ik uren over vertellen.”
Het was het verhaal dat ik zelf dolgraag wilde lezen, waar niemand, behalve mijn schrijfcoach, zich mee had bemoeid. Ik ben ervan overtuigd dat dit de reden was waarom de 1e druk van mijn boek zo snel uitverkocht.

Woorden hebben energie, schrijven is het vastleggen van die energie, jouw energie. Dat lukt alleen als het 100% met jou resoneert. Schrijven is een intern proces. Als jij schrijft wat op je hart ligt dan vind je daar altijd lezers voor. Ik denk ook dat het de enige manier is waarop je mensen raakt en aan je verhaal bindt.
Dat doe je niet door met alle winden mee te waaien en je verhaal op je zogenaamde ideale lezer af te stemmen. Jij bent in eerste instantie je eigen ideale lezer. Alleen als jij achter je verhaal staat zal een lezer je geloven.

Natuurlijk kun je om feedback vragen, maar vraag dat aan een expert. Want 100 mensen, 100 meningen. En aan welke mening moet jij dan gehoor geven?
Ik schreef mijn boek Nona volledig uit mijn hart, heb anderen niet om feedback gevraagd behalve mijn schrijfcoach en later natuurlijk de redacteur.
Dus schrijf je verhaal op zoals jij dat wilt, heb vertrouwen in jouw verhaal. Wil je feedback op of hulp bij het schrijven van je boek, vraag het aan een professional of ervaringsdeskundige. Hulp inroepen van een schrijfcoach, redacteur of uitgever zal je boek ten goede komen. Vraag je jouw familie, Facebook-vrienden of collega’s om mee te lezen, dan garandeer ik je dat het je schrijfproces vertraagt. Je ziet door de bomen het bos niet meer.

Hoe ver ben je met je boek ? Of moet je nog beginnen?
Wil je er met me over sparren? Mail me voor een gratis vraag- en feedbacksessie.