Mijn jongste zoon Romario vertelde me dat hij en zijn vriendin een huis hadden. Over twee dagen kregen ze de sleutel en dan zou hij het ouderlijk huis verlaten. Hij was helemaal in zijn hum.

Het afgelopen jaar bekeken hij en zijn vriendin Melanie verschillende huizen en dat was soms een beproeving. Van tochtige gaten bij de ramen, lekkende gootstenen tot smoezelige badkamertegels. Ze waren allemaal de revue gepasseerd. Maar nu hadden ze eindelijk hun ideale huis in de perfecte buurt gevonden.

Ik was blij voor hun en toch verdrietig, terwijl ik al verdrietig was. Een dag eerder had ik mijn vader naar zijn laatste rustplaats gebracht. En nu verliet mijn zoon ons nest.

Om niet in het gemis en toch ook zelfmedelijden te zwelgen zocht ik iets om mijn zinnen te verzetten en waarin ik me kon vastbijten.

Het werd mijn boek. Ik wilde immers een boek schrijven.

Het boekidee had ik bijna een decennium lang. Ik herinner me nog de eerste keer dat ik mijn ouders enthousiast vertelde dat ik een boek wilde schrijven. Ze waren hartstikke trots op mijn ambitie. Inmiddels leefden mijn ouders niet meer en was mijn boek nog steeds niet tot leven gekomen.

Ik sprak met mezelf af dat als ik binnen een half jaar het boek nog niet had geschreven ik het eens en voor altijd uit mijn hoofd zou zetten. Dan wilde ik mezelf er niet meer over horen.

Dat nu-of-nooit-besluit was de beste beslissing om écht mijn boek te starten. Het gaf me precies de schop onder de kont die ik nodig had. Ik luisterde niet meer naar mijn eigen bullshit. Het now-or-never- gevoel werkte als een nieuwe batterij in de afstandsbediening: ik ging AAN.

Ben jij je uitstelgedrag zat? Neem een beslissing. Niet zomaar een beslissing maar een nu-of-nooit-beslissing. Natuurlijk moet je daarvoor niet eerst je vader te verliezen of je zoon het huis zien verlaten. Maar je moet je intentie bloedserieus nemen.

Ik stond helemaal in de startblokken maar kwam er vlot achter dat zo’n beslissing alleen niet genoeg was. Je moet eerst een goed fundament leggen om je verhaal tot leven te brengen. Toen ik dat deed ging het heel snel en schreef ik mijn boek binnen zes maanden.

Hoe je dat fundament legt, leer ik je in de workshop ‘Start met je boek’.

Helen Viering heeft de workshop ook gevolgd en dit zei ze erover:

“Coby neemt je mee in de wereld van het schrijverschap. Als eerste zorgt ze voor een hartelijke ontvangst en ontbreekt het je aan niks. Het is een waardevolle workshop waar je alle handvatten krijgt om direct met je boek aan de slag te gaan. Het waardevolle is dat je start met een Soulfie – een ‘foto’ van je hartverlangens’ – te maken, door eerst naar binnen te keren. Daar neemt ze echt de tijd voor. Daarna krijg je een combinatie van theorie, tips en tricks om NU ook echt te gaan starten met schrijven. Aan het einde van de dag ga je met een voldaan gevoel naar huis en kan je niet wachten om te beginnen met DOEN!”

Ben je klaar met dat uitstelgedrag?

Kom vrijdagmiddag 23 augustus 2019 naar de workshop ‘Start met je boek’.

Meld je hier aan.