Vorige week startte Karin bij mij een VIP-coachingstraject. Ze wil een boek schrijven over haar moeder en de oorlog. Haar moeder maakte die als kind mee. Op school verdwenen ineens een aantal van haar klasgenoten. Ze waren van Joodse afkomst en keerden nooit meer terug.

De enige tastbare herinnering die Karin’s moeder nog aan haar Joodse vriendinnetjes had, waren de geschreven versjes in haar poeziëalbum. Het album was haar moeder dierbaar. Als klap op de vuurpijl verloor ze ook haar beste vriendin Meinie uit het oog. Meinie en Karin’s moeder zaten in dezelfde klas als de Joodse kinderen die nooit terugkwamen.

Karin’s moeder was dan wel veel verloren. Haar herinneringen had ze nog. Ze vertelde haar kinderen daarom vaak over de oorlog en hoe spijtig ze het vond dat ze haar maatjes nooit meer zag. Hoe erg ze hoopte haar vriendinnetjes ooit weer te ontmoeten. Het ging Karin aan haar hart.

Op een dag zocht Karin op het prikbord van de plaatselijke supermarkt naar een advertentie voor een kat voor haar moeder. Moeder was, nu haar kinderen waren uitgevlogen en haar echtgenoot was overleden, erg eenzaam.

De verbazing én blijdschap was dan ook groot toen ze met haar moeder naar het adres ging om de kat op te halen. De verkoopster van de poes was namelijk de dochter van haar jeugdvriendin Meinie. Na tientallen jaren maakten de hartsvriendinnen eindelijk weer contact. Natuurlijk begonnen ze met het ophalen van herinneringen, vooral uit de oorlogstijd.

Karin’s moeder is inmiddels overleden en tijdens het uitzoeken van de spullen kwam het poeziëalbum bovenwater. Het inspireerde Karin om een boek te schrijven over de gebeurtenissen in de oorlog tijdens de lagere schoolperiode van haar moeder en Meinie en wat de voorvallen met de meisjes deed. Voor haar research praat ze veel met moeders’ hartsvriendin die zich gelukkig nog veel dingen herinnert.

We zijn net gestart met schrijven van haar boek, maar de ommekeer hebben we al gevonden in het verhaal: de advertentie voor de kat.

Voor een goed verhaal is een onverwachte wending belangrijk, zoals de advertentie van de poes die de jeugdvriendinnen weer bij elkaar bracht. Zo’n plottwist zorgt ervoor dat er spanning in je verhaal komt. Dit geldt niet alleen voor fictie maar zeker ook voor levensverhalen.

In je leven is vaak een ommekeer te vinden die ervoor zorgt dat de boel op zijn kop wordt gezet, of juist dat de dingen weer op z’n plek vallen. In Karin’s verhaal het laatste.

Wat is de ommekeer in jouw verhaal? Heb je die al helder?

Ben je er nog naar op zoek, boek een gratis online sessie met mij zodat ik met je mee kan kijken.