Jaar in jaar uit maakte ik een planning voor mijn boek, kroop ik achter mijn computer en schreef ik wat ideeën uit en verkondigde ik optimistisch dat ik een boek ging schrijven.

Maar uiteindelijk bleef een boek schrijven een droom en geen realiteit.
Ik had er geen tijd voor (te druk met werk en gezin), ik was onzeker over mijn onderwerp (wie zit daar nou op te wachten) en ik twijfelde aan mijn schrijfskills (mijn lat lag op het niveau Wolkers en Mulisch).

Ondanks alles werd het verlangen om een boek te schrijven nooit minder, maar het bleef altijd een project voor ‘ooit’.

Totdat mijn vader overleed en ik een artikel las over een Australische verpleegster die mensen op hun sterfbed begeleidde. Ze vroeg haar patiënten waar ze, terugkijkend op hun leven het meeste spijt van hadden.
Dit kreeg ze het vaakst te horen: ‘Ik wou dat ik de moed had gehad om trouw aan mijn eigen wensen en verlangens te blijven in plaats van aan de verwachtingen van anderen te voldoen.’

Het blijkt dat mensen aan het eind van hun leven nog niet de helft van al hun dromen waarmaken en zouden sterven met het besef dat dit kwam door de gemaakte of juist niet gemaakte keuzes. Zo wist ik van mijn vader dat hij dromen had, zoals het opschrijven van zijn levensverhaal, maar dat hij uiteindelijk niet verder kwam dan een paar anekdotes neerpennen in een schrift.

Nou lag (en lig) ik niet op sterven, maar het triggerde me wel om mijn boekdroom serieus te nemen. Ik vijzelde met opleidingen mijn schrijfskills op, werkte aan mijn zelfvertrouwen en ging na al die jaren écht aan de slag met mijn boek.

In 2017 verscheen mijn eerste boek Nona. Ik was dolgelukkig! Niet alleen was mijn droom vervuld maar de feedback van de lezers was zo gaaf: dit was het verhaal waar ze op zaten te wachten.

Het onderzoek van de verpleegster klopt. Het is heel belangrijk is om je dromen na te jagen. Vanaf het moment dat je je gezondheid verliest, is het te laat. Gezondheid brengt vrijheid met zich mee, in deze Corona-tijd realiseren we ons dat eens te meer.

Hoe zit het met jouw boekdroom?Ligt het op de plank stof te happen omdat je geen tijd hebt en veel beren op de weg ziet?

Ik begrijp je – been there, done that – maar wellicht kan ik je helpen met een vrijblijvend (gratis) online boekdroom-gesprek. Tijdens de call kijk ik met je mee wat jouw boekdroom in de weg staat en geef je tips en advies hoe daarmee om te gaan.

Jouw verhaal is toch te bijzonder om niet op te schrijven?