Vorige week maakte ik een Soulfie (een papieren visualisatie in woord en beeld van je boek) met een bijzondere vrouw.

Schrijven is zolang zij zich kan heugen echt haar ding. Toen ze jong was verkocht ze haar zelfgeschreven en zelfgemaakte boekjes voor 25 cent. Ik herkende mezelf in haar. Ook ik schreef en maakte vroeger boekjes die ik uitdeelde aan de familie.

Al bijna een decennium geleden begon ze aan haar boek. Een autofictie verhaal dat gaat over twee jonge broers die in een tehuis ergens in de provincie terechtkomen en daar uiteindelijk weglopen. Amsterdam werd hun doel.

Het is een indringend verhaal dat absoluut verteld moet worden. Toch is haar boek nog steeds niet af.

Na de gemaakte Soulfie gaf ik haar een aantal schrijfoefeningen. Wat ik al vermoedde, werd bevestigd: hier zat een schrijfster pur sang. Het talent droop bijna letterlijk uit haar pen.

Hoe kwam het dan dat een getalenteerde vrouw met zo’n bijzonder verhaal nog steeds haar boek niet had geschreven?

Het antwoord gaf ze zelf. Ze voelde zich onzeker.

Schreef ze wel goed genoeg? Was het verhaal wel goed genoeg? Wie zat er nou op haar boek te wachten?

Ook dit herkende ik.

Ik had jarenlang dezelfde gedachten voordat ik mijn boek Nona schreef en publiceerde. Ik kwam niet uit die vicieuze cirkel van willen schrijven maar niet durven. Bang dat ik het niet kon, bang dat niemand erop zat te wachten.

Wat mij hielp was hulp vragen bij het schrijven en werken aan mijn onzekerheid. Sterker nog, ik bekwaamde me in het schrijversvak en werkte aan mijn persoonlijk leiderschap.

Daardoor kon ik eindelijk voorbij de ‘stemmetjes in mijn hoofd’ en vertrouwen op mijn schrijfskills en mijn verhaal.

Terug naar mijn klant. Ze erkende dat ze hulp nodig had om de mindset van een schrijver te krijgen.

Die hulp krijgt ze – naast begeleiding bij het schrijven – van mij. We gaan samen haar prachtige verhaal (eindelijk) in de wereld zetten. En ik weet nu al dat dit het begin is van vele mooie verhalen van haar.

Onzekerheid is een van de hoofdredenen dat boeken niet geschreven worden, verhalen niet verteld, schrijvers niet geboren.

Daarom focus ik me als schrijfcoach niet alleen op het schrijven en alles wat daarbij hoort. Ik richt me ook op de mindset van de schrijver.

Want het is zo zonde van de mooie verhalen en het unieke talent van de ‘verteller’ als er niks mee wordt gedaan.

Herken jij dat ook dat je onzekerheid je in de weg zit?

Boek een vrijblijvende clarity call met mij. Ik kijk wat jou tegenhoudt en vertel je hoe je dat kunt oplossen.

Kan jij weer verder met of juist beginnen aan je boek.