De meest gestelde vraag die ik over een boek schrijven krijg is ‘maar hoe begin je?’
Uit onderzoek van het NRC blijkt dat een boek schrijven de droom is van ongeveer 60.000 Nederlanders. En dat aantal groeit.

Toch worden er bij lange na niet zoveel boeken uitgebracht. Hoe komt dat?

Veel aspirant schrijvers zitten met de vraag: Hoe begin je met het schrijven van een boek?

Toen ik aan mijn boek begon was dat ook de vraag waarmee ik worstelde. Het leidde ertoe dat ik het starten met schrijven ontzettend lang uitstelde.

Daarom heb ik voor jou 5 tips om te starten met het schrijven van een boek op een rijtje gezet.
Als ik deze tips had toegepast, had ik mijn boek eerder geschreven.

Tip 1 Begin
Ja denk je vast bij jezelf, dat snap ik ook wel. Dat is juist de vraag. Hoe begin je?
En toch is dat mijn eerste tip. Je begin met waar je NU bent.
Wacht niet tot je genoeg tijd hebt, je goed genoeg schrijft, je verhaal helemaal helder is. Helderheid krijg je door te beginnen. En door te beginnen word je schrijven beter. Oefening baart kunst.
Start before you ready is een gevleugelde uitspraak. Ik zou er in dit geval van maken ‘Start so you’ll be ready’.

Tip 2 Maak van je boek je prioriteit
Net zoals je van sporten, gezond eten of lang genoeg slapen je prioriteit maakt.
Als schrijven in je top 5 staat dan is het de beste manier om je boek te starten. Je boek is dan top of mind.
Je maakt iets je prioriteit door bewust die keuze te maken, door een afspraak met jezelf te maken, jezelf eraan te committeren.

Tip 3 Creëer een schrijfplekje
Een speciale plek om te schrijven is essentieel voor het starten van je boek. Maak je bureau leeg, koop mooie schrijfspullen, zet een kaartje op je schrijftafel met daarop bijvoorbeeld de titel van je boek of je onderwerp. Als je nog niet zover bent schrijf je gewoon de woorden ‘mijn schrijfplek’ op.
Natuurlijk kun je aan de keukentafel of met je laptop op schoot ook je boek schrijven, maar om te beginnen met je boek is een speciaal schrijfplekje belangrijk. Het werkt uitnodigend en als iets je uitnodigt,is de eerste stap snel gezet.

Tip 4 Lees!
Door veel te lezen over het onderwerp waar jij over wilt schrijven inspireer je jezelf, informeer je je zelf en kun je de kunst een beetje afkijken. Een goed voorbeeld doet volgen.
Ik heb dat afkijken tijdens het schrijven van mijn boek gedaan. Ik las jeugdboeken met ongeveer hetzelfde thema als mijn boek Nona en lette daarbij vooral op de dialogen. Daar heb ik veel van geleerd en het zette me aan tot schrijven.

Tip 5 Orden je ideeën
Orden al je ideeën, aantekeningen, geschreven stukjes.
Als je al een tijdje rondloopt met de gedachte om een boek te schrijven dan heb je er duizend-en-een ideeën over: kladjes, notitieblokken of Word-documenten vol met hersenspinsels. Je ziet door de wirwar van ideetjes geen rode draad meer.
Verzamel alles, orden ze en bewaar ze op 1 plek. Het liefst digitaal want dan kan je de zoekfunctie gebruiken om dingen terug te vinden. Zo heb je nu een overzichtelijke vergaarbak aan ideeën.
Door erdoor heen te lopen en te ordenen begint je schrijfproces.

Dit zijn mijn tips op de vraag ‘Een boek schrijven: maar hoe begin je?

Wil je meer tips gericht op jouw verhaal en omstandigheden? Boek een gratis CLARITY SESSIE via Skype of telefoon.