Mijn boek Nona is een jeugdboek en wordt vooral de laatste maanden door leerlingen van de basisschool en het middelbaar onderwijs besproken in de les. Een enorme eer!

De eerste vraag die ik krijg, is of ik een foto van mezelf heb en wat over mezelf kan vertellen.
Ik stuur de leerlingen een leuke representatieve foto en voor de bio verwijs ik naar mijn ‘Over mij pagina’ van mijn website.

Toen ik mijn boek schreef en uitgaf, stond ik er niet zo bij stil dat ik als persoon ook zichtbaar moest zijn. In mijn gedachten gaf ik slechts één signeersessie (dat zijn er nu bijna 10 geworden) en de boekverkoop verliep online. Veelvuldig contact met mijn lezers had ik dan ook niet ingecalculeerd. Sterker nog: op de achterflap van de eerste druk stond geeneens een foto van mij.

Hoe anders was de realiteit. Ik merkte dat de persoon achter de schrijver net zo belangrijk is als het te lezen verhaal.

Tijdens een boekenbeurs waar ik later op de dag ook een lezing zou geven werd dat duidelijk. Op mijn achterflap ontbrak niet alleen mijn foto maar ook een verhaal over mezelf. Mensen kwamen aan mijn tafeltje staan, lazen de flaptekst en legden mijn boek daarna met een minzame glimlach terug.

De situatie veranderde nadat ik mijn lezing – waarin ik ook over mezelf vertelde -gaf. Er stond een lange rij en de boeken vlogen uit de doos. Het persoonlijke aspect maakte dat het publiek meer interesse had in het boek.

Bij de tweede druk plaatste ik uiteraard een foto en vertelde meer over mijzelf.

Hoe zit dat bij jou? Durf jij zichtbaar te zijn als schrijver.? Durf jij naast je verhaal in een boek, ook verhalen over jezelf, je achtergrond te delen?

Ik vond dat in het begin best spannend, maar het succes van mijn boek ‘dwong’ me bijna om steeds meer van mezelf te laten zien en te vertellen. En door dat te doen bereikte ik nóg meer mensen die mijn boek kochten. Kleur bekennen heeft effect.

Daarom hecht ik als schrijver en schrijfcoach niet alleen waarde aan schrijfregels, verhaaltechnieken en structuur maar ook aan de mindset van een schrijver: zichtbaarheid, zelfvertrouwen, discipline.

Wat betreft zichtbaarheid is daar voor mij (letterlijk) een pagina bijgekomen. Na publicaties in streekkranten en een niche magazine, sta ik nu ook in een nationaal weekblad. In de Margriet van deze week staat een interview met mij over mijn roots en mijn boek Nona.

Wil je meer weten weten over mijn achtergrond? Lees hier het interview.

Wil je tips over schrijversmindset? Boek een GRATIS clarity call met mij. Ik heb deze maand nog een paar plekken beschikbaar.

(Interview: copyright weekblad Margriet/ foto: Ester Gebuis).