Ik zit middenin het schrijfproces van mijn tweede boek. Het gaat over mijn drieling-moederschap. Eind dit jaar ben ik alweer 3 x 30 jaar moeder van onze zonen Jordao, Delano en Romario. Ik heb in een rollercoaster gezeten met mijn eeneiige drieling.

Drie van die boefjes opvoeden ging al niet met twee vingers in mijn neus, maar als je als moeder ook nog regelmatig langdurig ziek bent, dan is het zeker geen ‘walk over’. Ik heb dus best wel wat te vertellen. Over een unieke mama zijn, over depressiviteit en moederschap, over schuldgevoel naar je kinderen.

En toch staar ook ik nog regelmatig naar het witte scherm waar ik geen woord, laat staan een zin op getypt krijg.

Toen me dat bij mijn eerste boek Nona gebeurde brak het zweet me vaak uit. Mijn kostbare ingeplande tijd tikte weg als de seconden bij De Slimste Mens. Ik kwam geen millimeter verder met mijn boek.

Gelukkig weet ik inmiddels wat de oorzaken van mijn schrijfblokkades zijn en hoe ik ze moet doorbreken. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje.

Schrijfblokkades kan je indelen in twee categorieën: een tijdelijke schrijfblokkade en een structurele schrijfblokkade.

Van een tijdelijke blokkade heb je last als het schrijven normaal goed gaat, maar soms heb je van die dagen dat er niets uit je pen vloeit. Je herkent het vast!

Deze 10 tips helpen je om weer in de schrijfflow te komen bij een tijdelijke schrijfblokkade:

 1. Stop met staren en ga vijf minuten iets anders doen. Zet je wekker. Ga de was opvouwen, doe yoga-oefeningen, zet een kopje koffie. Na die vijf minuten pak je het schrijven weer op. Door je te focussen op iets anders reset je als het ware je schrijfflow.

 2. Spreek met jezelf af dat je slechts vijf minuten hoeft te schrijven. Vaak ontstaat een schrijfblokkade omdat je er tegenop ziet om een uur lang te schrijven. Maak er vijf minuten van. Dat geeft jezelf lucht. En het gekke is, zodra je eenmaal begint te schrijven gaat het vanzelf en is een uur schrijven niet meer zo erg.

 3. Vertel iemand anders over je verhaal. Waar wilde je over schrijven en wat lukte niet. Door het te delen en buiten jezelf te plaatsen krijg je een ander perspectief. Zorg er wel voor dat het iemand is die je jouw verhaal kan toevertrouwen en hou het gesprek kort.

 4. Zet de dictafoon van je telefoon aan en vertel al lopende tegen jezelf waar je over wilde schrijven. Door te lopen en te praten kom je weer in de flow. Werk je opname uit.

 5. Ga een blokje om. Geen stevige wandeling maar even een frisse neus halen doet wonderen.

 6. Spring! Door te springen aard je jezelf. Hierdoor ga je uit je hoofd en kom je meer in contact met je lijf. Daar maak je contact met je schrijfbron.

 7. Laat je verhaal even links liggen en schrijf op wat je dwarszit: Stom gedoe, ik had een uur ingepland en er komt gewoon niks op papier. Zie je wel dat ik er niks van kan. Ik had nu eigenlijk bij mijn gezin kunnen zitten en nu kijk ik doelloos voor me uit….. Enz.
  Door van je af te schrijven, gooi je wat je dwarszit eruit en kom je vanzelf in de schrijfflow.

 8. Verander van schrijfplek. Is je schrijfplek boven ga dan naar beneden. Werk je achter een pc neem de laptop. Of ga in je favoriete koffietentje zitten. Verandering van spijs doet eten. Verandering van schrijfplek doet schrijven.

 9. Denk aan het ergste wat je gebeurt of voelt als jouw boek niet af is. Hoe voel je je dan, welke gevolgen heeft dat? Spijt is vaak de emotie. Die realisatie werkt als een peper in je reet.

 10. Waarom wilde je jouw boek schrijven? Waarom kreeg je het idee? Waarom moet jouw boek op de plank liggen? Die antwoorden werken inspirerend en stimulerend waardoor je als vanzelf weer gaat schrijven.

Wat niet werkt als het schrijven even niet wil, is je geplande schrijftijd cancelen of verschuiven. Door dit te doen neem je jezelf en ook je boek niet serieus en haal je je schrijfplanning overhoop.

Bij sommigen zal het  ook na het toepassen van bovengenoemde tips niet lukken om weer lekker in je schrijfcadans te zitten. Waarschijnlijk heb je dan last van een structurele schrijfblokkade.

Daar vertel ik een volgende keer meer over.

Mocht je überhaupt nog geen letter op papier hebben omdat je niet weet hoe je moet beginnen: Kom naar de workshop ‘Start met je boek’ op vrijdag 23 augustus aanstaande. De workshop is tijdelijk in de summer sale van € 177,- voor € 47,-. Hier vind je meer informatie.